S dýňovou polévkou jsem u návštěv ještě nikdy nešlápla vedle a pokaždé jsem žádaná o recept s co nejpřesnějšími instrukcemi. Zřejmě kvůli dýni, která není v čechách ještě moc rozšířená, se mnozí domnívají, že je to velmi náročné ... Naivky :-)
Tento recept je s máslovou dýní, která má jemnější, ne tolik výraznou chuť. Použít můžete ale i jiné druhy. Ačkoliv je tento recept spíše podzimní, v tomto sychravém počasí přijde taktéž vhod.
suroviny:
1 ks máslové dýně (400g)
200 g brambor
1 ks střední cibule
2 ks stroužkou česneku
šťáva z půlky citronu
zakysaná smetana nebo jogurt
bílé pečivo
postup:
Já měla dýni trošku větší, proto pro 2-3 osoby použiji pouze půlku (cca 400g) |
Dýni oloupeme (pokud si nejsme jisti chemickými postřiky - jinak slupku můžeme nechat) a pomocí lžíce vydlabeme zrníčka |
Na kostičky si nakrájíme dýni, cibuli a brambory. Cibuli pak orestujeme na pánvi a přidáme dýni. |
Polévku rozmixujeme, ochutíme citronovou šťávou a podle chuti dosolíme |
Při servírování přidáme zakysanou smetanu, pokapeme troškou dýňového oleje (nemusí být), posypeme pro oko např. pažitkou a podáváme s ciabátou nebo opečenou bagetkou |
Polévku můžeme ještě dochutit např. zázvorem, pepřem, bobkový listem nebo muškátovým oříškem. Labužníci určitě nepohrdnou na závěr osmahnutou slaninkou, dýňovými semínky nebo krutonkami s parmazánem.
Dobrou chuť!
0 komentářů :
Okomentovat