IKEA BAZAR - https://goo.gl/aknLCf
INSPIRACE Z NAŠICH DOMOVŮ - https://goo.gl/phzmXr
IKEA INSPIRACE - https://goo.gl/nTxDLw
BLOG BGSTYLE - https://goo.gl/Ewnife

Valentýnské menu

Oprosťte se od bonboniér, srdíčkové mánie a uvařte mu něco dobrého .. na co jen tak nezapomene.
Navíc tohle menu se nedá zkazit a při správném načasování ho stihnete skoro za hodinu bez většího stresu.



V minulých letech jsem tento svátek řešila takto, ale letos jsem se rozhodla pro menší změnu a místo sladkostí jsem vymyslela celé menu. Inspirací mi byla červená a tak rajčata a červená řepa byly skoro jasná volba ... mimochodem všechno to do sebe krásně zapadá, tak se této kombinace vůbec nebojte. 


Tomatová polévka (25 min)


6ks sušených rajčat v oleji
600g rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíce másla nebo olej
350ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
cukr, sůl, pepř na dochucení


Nejprve čerstvá rajčata spařte ve vařící vodě, oloupejte a nakrájejte na větší kostky (slupku si předtím nařízněte, ať vám to jde lépe) - můžete použít i konzervovaná krájená rajčata (v tomto případě sáhněte raději po těch, které nejsou v konzervě, ale ve skle nebo v kartonu).

Na másle orestujeme prolisovaný česnek, potom přidáme sušená rajčata, rajčata nakrájená na kostky (pokud chcete hladší konzistenci přidejte všechny, jinak si dejte cca 200g stranou), vývar a vařte zhruba 10 min. Polévku rozmixujte a dochuťte (pokud jste si dali rajčata stranou, teď je ta chvíle je hodit do polévky a vařit ještě 5 minut)

Podávejte např. se zakysanou smetanou, mozzarellou/parmazánem, bazalkovým pestem, čerstvou bazalkou nebo se sendvičem (viz recept níže)

PS: srdíčko jsem udělala do polévky pomocí zakysané smetany a párátkem jsem dotvarovala- použila jsem zdobící tužku na krémy, ale pokud nemáte použijte pytlík s ustřiženým rohem. 

Sendviče - 3 ks (15 min)

6 ks toustového chleba
150g krůtího masa
10 dkg krůtího salámu
grilovací koření
3 plátky sýra (eidam, ementál, gouda,...)
10 dkg grilovacího sýra 



V ideálním stavu máme zbytek masa z upečené krůty nebo kuřete, v rychlé variantě maso pečlivě okořeníme podle našich preferencí (já používám směs na pečené kuře, kterou jsem koupila na trzích) a zprudka osmahneme na pánvi z obou stran - jde nám o kůrčičku, ale zároveň maso by mělo být propečené. Hotové maso nakrájíme na proužky.

Toustový chléb lehce orestujeme na másle nebo kapce olivového oleje a ještě na teplý vrstvíme ingredience v tomto pořadí - plátek sýra, krůtí maso, salám, a nastrouhaný nebo plátek grilovacího sýra (pokud neseženete lze nahradit např. mozzarellou nebo kozím sýrem) a na závěr opět toustový chléb.

Vkládáme do rozpálené trouby na 200° nastavené na gril a necháváme cca 3-5 min, aby se sýr krásně roztekl. Hotové tousty překrojíme na půl a podáváme k polévce - budou krásně křupat.

PS: salám prosím kupujte jen takový, o kterém víte, že je z masa, jinak ho raději vynechte a přidejte si více sýra (i u něho je kvalita znát, proto zkuste navštívit sýrárny než obchodní řetězce)

Můj grilovací sýr - pokud  na něj narazíte vřele doporučuji, chuťově je top 


Brownies z červené řepy (40 min)

300 g vařené červené řepy
125g čokolády
4 lžíce kakaa
100g másla
100g mouky
vanilkový lusk
2 vajíčka
150g cukru



Celou řepu dáme vařit na cca 10 -15 min do změknutí (pro představu - této gramáži odpovídají zhruba 2 střední řepy). Ve vodní lázni si mezitím rozpustíme máslo s čokoládou a ve větší míse ušleháme do pěny vajíčka s cukrem a vypreparovanou vanilkou. 

Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme v mixéru (pozor řepa barví, po uvaření už to není tak hrozné, ale pokud to nechcete riskovat vezměte si rukavice). Do mixéru pak přelijeme rozpuštěnou čokoládou s máslem a znovu mixujeme do hladší konzistence, na závěr do hmoty přisypeme kakao (já použila raw, ale můžete sáhnout i po holandském). Vzniklou hmotu opatrně smícháme v míse, v které už máme přichystané žloutky s cukrem a na závěr přisypeme mouku. 

Pečeme ve formě nebo pekáčku cca 25 min při 190° (doporučuji vložit pečící papír, které bude přesahovat přes okraje - snadněji se pak s brownies po upečení manipuluje). Dílo je hotovo pokud se na brownies utvoří kůrčička, ale na špejli budou stále drobečky. 

Vychladlé brownies krájíme na kostky (nebo můžete použít vykrajovátko). Způsob servírování je čistě na vaší fantazii, já použila jahody, ale dokáži si představit i jahodovou omáčku, zakysanou smetanu, zmrzlinu nebo jen posypané cukrem.

PS: místo cukru zkuste použít agávový sirup nebo melasu



Share on Google Plus

About Unknown

Pořád něco studuji, předělávám, zkoumám, tvořím, vařím, .. prostě se snažím žít v lepším světě, věnovat se svým koníčkům, rodině a občas o tom napsat pár slov .. Vaše Folk

0 komentářů :

Okomentovat